Őszinte vallomás

HOGYAN LÉPD ÁT A KOMFORTZÓNÁDAT? – avagy őszinte vallomás az ázsiai út margójára

„Life begins at the and of your comfort zone” – olvasom az interneten a gyakran idézett mondások között. Azt gondolom, ez azért így túlzás. Szerintem a komfortzónánkon belül is lehet teljes, boldog és vidám életet élni, nem kell ehhez feszegetni a határainkat. Az már más kérdés, hogy kinek mennyi kihívásra van szüksége az életében. Az viszont kétségtelen, hogy a csodák és az igazi kalandok a komfortzónánk kívül történnek.

  1. lépés – ÚTI CÉL

A Párom javasolta Ázsiát, ő nagy utazó üzletileg és magánúton is, és az utóbbi nem lehet soha „szokványos”. Na de és én?! Még soha nem utaztam Európán kívül, már a nappaliban is bepánikoltam Indokína gondolatától. Hogyan és mikor és kik és miért élnek ott??? Persze vonzott a gondolat, de azért nem bántam volna, ha hirtelen felújítás miatt lezárták volna az egész térséget.

Persze nem zárták le, sőt gőzerővel elindult a szervezés. Útiterv, szállások, belső járatok, programok… Beláttam, ha most kihátrálok az ismeretlentől való félelmeim miatt, életem nagy kalandját hagynám ki. Szóval nagy levegőt vettem és elkezdtem mosolyogni… (kifelé, mert belül még tele voltam szorongással – bevallom, ez az út 3.-4. napján kezdett enyhülni)

  1. lépés – REAKCIÓK

Hogyan mondjam el a családomnak és a Lányaimnak, hogy Anya 12 napra el szeretne utazni? Nem dolgozni, nyaralni. Vajon megengedhetem magamnak???

Másfél hónappal az utazás előtt kértem engedélyt a Lányaimtól, hogy „engedjenek el”, és a családomtól, hogy „vállalják be a Lányokat”. Mindenkitől támogató és pozitív választ kaptam, amiért rettenetesen hálás vagyok. Igazi összefogás volt, és ez nagyon megnyugtatott! Magabiztosan kijelenthettem: igen, megengedhetem ezt magamnak! 

  1. lépés – ELŐKÉSZÜLETEK

Hány oltás kell? Mi fér egy 60 l-es hátizsákba? Hány cipőt vigyek? Kell szunyogháló/lepkeháló/polipháló/bozótvágó kés? Vigyek kerek dobozos macisajtot/májkrémkonzervet/toastkenyeret/túró rudit?

Oltások időben pipa, az nem volt kérdés. A hátizsákomat megtöltöttem kényelmes, praktikus, könnyű ruhákkal, meg egy pár csinos ruhával – hátha… utólag már tudom, a pulcsi felesleges volt 41 C-ban. A hűtőládát végül itthon hagytam, és bíztam benne, hogy teát bárhol találok

  1. lépés – REPÜLŐÚT

Bárki bármit mond, nekem para volt a kb. 14 órás repülőút, még ha 3+11 óra felosztásban is volt. Nem lesz túl szűk? Vigyek hímzést és gobleint az útra? Nem kapok majd klausztrofóbiás rohamot?

Nem kaptam. Azt mondtam magamnak, hogy én most bizony egy IC vonaton ülök, és nem lehet leszállni, de hamarosan megérkezünk. Olvastam, filmet néztem, aludtam.

Ja, és minden elismerésem a kisgyerekes szülőknek, akik órákig színeztek, meséltek, és kitekeredve aludtak.

  1. lépés – PROGRAMOK

Reméltem, hogy lesznek turista programok, de ismerve a Páromat, biztos voltam benne, hogy nem lesznek szokványos. És pihenős sem. Már csak abból kiindulva, hogy 1 szállás 1 – max 2 éjszakára volt foglalva. 

Na, ebben igazam lett! 😀 Városok, falvak, folyók, szentélyek, sziklabarlangok, esőerdők, vízesések megtekintve, lecsónakázva, megmászva, lemászva, fellépcsőzve, lecsúszva, felszentelve, elmotorozva, lebiciklizve, kipróbálva…. És utólag rettenetesen hálás vagyok minden fura ötletért, letért ösvényért, lekanyarodott poros útért, amiket én saját döntésből a kis kontroll-freak agyammal tuti nem léptem volna meg.  Olyan helyeket láttunk és tapasztaltunk, amik nincsenek az útikönyvben, csodálatosak voltak! És nem esett rám, nem harapott meg, nem zuhantunk le, nem tévedtünk el. Sőt! Megérintett, elvarázsolt, lenyűgözött! Itt éreztem azt igazán, hogy megéri kilépni a komfortzóbából!!!

  1. lépés – KAJÁK

Hát ugye se macisajt, se túró rudi… Tudtam, hogy az ázsiai konyha kiváló, de vajon az ázsiai-ázsiai konyha is, vagy csak az európai-ázsiai? Vagy az előétel mindig rántott botsáska lesz?!

Az első napon láthattam, hogy a piac az utca szélén ülő nénikből és mozgó bicikliárusokból áll, akik mindent, de tényleg mindent ott árulnak a 40 C-ban – persze hűtés nélkül: zöldségeket, húsokat, belsőségeket, tengeri herkentyűket… Kétség nélkül erősítettem meg a már otthon meghozott döntésemet, hogy kizárólag vegetáriánus ételeket fogok enni!

Így viszont csodálatos, fantasztikus ételeket ettem – ismeretlen zöldségekből és fűszerekből. Imádtam! Európai szemmel a higiéniáról ne is beszéljünk, de ezt a parámat is átléptem – és semmi bajom nem lett.

ÖSSZEFOGLALVA: Sokféleképpen lehet élni, utazni, boldognak lenni.
DE A CSODÁK ÉS AZ IGAZI ÉLMÉNYEK TÉNYLEG A KOMFORTZÓNÁN KÍVÜLI ZÓNÁBAN TÖRTÉNNEK!!!

Oszd meg!

Több cikk

fiatal vállalkozónő

Mit jelent ma vállalkozónak lenni?

Koncsag Réka vagyok. Német nyelvtanár és nyelvi coach. Imádom a munkám. 22 éve imádom. Vállalkozó vagyok 22 éve. Vállalkozom, amióta kiléptem az egyetem kapuján és

Ifjúsági coach

Miért lettem ifjúsági coach?

22 éve foglalkozom kamaszokkal és fiatal felnőttekkel. Az eszköz a magán nyelvoktatás, de mindannyian látjuk, hogy a közös munka messze túlmutat ezen. A fiatalok az

Mikor lesz “most”?

Napok óta gondolkozom ezen…. hogy van az, hogy az ember hetekig, hónapokig, évekig tud rágódni a MÚLTON, hetekig, hónapokig, évekig tud szorongani a JÖVŐ miatt, de a JELENT nem éli meg?

Kérdésed van? Írj nekem!